7 Handige Tips voor Kledingverzorging

7 Useful Clothing Care Tips
Zorg dragen voor je kleding is een cruciaal aspect binnen de slow fashion beweging. Deze tips focussen zich op bewust omgaan met je kleding en extra tijd nemen om ze te behandelen als langdurige metgezellen in plaats van wegwerpartikelen die je gebruikt en weggooit.

Waarom daag je jezelf en je vrienden niet uit om deze routines dit jaar over te nemen? Laten we de gewoonte doorbreken om gedachteloos kleding in de wasmachine te gooien en in plaats daarvan meer innovatieve en minder schadelijke manieren te verkennen om ze op te frissen als eerste stap.

Pluisjes verwijderen met een pluizenverwijderaar

Pluisvorming is een natuurlijk proces dat voorkomt bij alle soorten textiel, zelfs bij luxe stoffen zoals merinowol en kasjmier. Pluizen kunnen kleding er versleten uit laten zien, wat vaak leidt tot vroegtijdig weggooien. Echter zijn pluisjes gewoon losse vezels die naar het oppervlak van de stof zijn gekomen en gemakkelijk verwijderd kunnen worden met een pluizenverwijderaar.

Beweeg eenvoudig de pluizenverwijderaar over de pluisjes en laat de scherpe mesjes de overtollige vezels wegscheren. Deze eenvoudige taak kan aanzienlijk de uitstraling verbeteren van je meest gedragen kledingstukken. Het verwijderen van pluisjes kan ook een plezierige en bevredigende activiteit zijn. Zodra je het onder de knie hebt, zul je op zoek gaan naar stoffen met pluizen om te elimineren.

Laat je kleding luchten tussen het dragen door

De meesten van ons zijn waarschijnlijk bekend met het proces van kleding ruiken om te bepalen of ze gewassen moeten worden. Hier is een handige tip: wanneer jassen, jeans of truien bijna aan een wasbeurt toe zijn, hang ze dan buiten om 's nachts te luchten. Een beetje luchtcirculatie kan wonderen verrichten om je kleding op te frissen en is veel zachter dan wassen.

Dit is een eenvoudige maar vaak onderschatte truc die echt de levensduur van je kleding kan verlengen, omdat luchten minder schadelijk is dan wassen. Deze techniek werkt het beste met natuurlijke materialen die ademend zijn. Voor kleding gemaakt van synthetische vezels moet je mogelijk het kledingstuk stomen of wassen om ongewenste geuren te elimineren.

Stomen als alternatief voor wassen

Je kleding stomen maakt ze niet alleen kreukvrij, maar de hete stoom gaat ook ongewenste geuren tegen. Hoewel stomen het wassen niet volledig kan vervangen (het helpt niet bij vlekverwijdering – meer daarover later), is het een snelle en gemakkelijke manier om je kleding op te frissen voordat je naar je werk gaat of uit eten gaat.

Stomen als alternatief voor strijken

Als je shirt als een verkreukelde stapel op de vloer van je kamer ligt, kan stomen het snel weer draagbaar maken. Onze S10 PRO Steamer is vooral handig wanneer je een gestreken look wilt bereiken zonder gedoe met een strijkijzer en strijkplank.
Met de hand wassen wanneer mogelijk

Het met de hand wassen van je kleding lijkt misschien tijdrovend, maar het is de moeite waard als het gaat om het behouden van je meest delicate items. Sterker nog, we raden aan om je kleding zoveel mogelijk met de hand te wassen om schade door overmatig machinewassen te voorkomen. Lees meer over het met de hand wassen van kleding.

Als je nog steeds niet overtuigd bent van het idee van het met de hand wassen van je kleding, beschouw het dan als vergelijkbaar met het afwassen van je servies. Een vaatwasser kan handig zijn en tijd besparen, maar sommige items, zoals je dure koksmessen met houten handvatten, moeten met de hand worden gewassen. Op dezelfde manier verdient een delicaat kledingstuk extra zorg als je wilt dat het in goede staat blijft.

Specifieke delen behandelen in plaats van het hele kledingstuk wassen

Een ander voordeel van met de hand wassen ten opzichte van machinewassen is het vermogen om te kiezen welke delen van het kledingstuk gereinigd of opgefrist moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de oksels van een shirt, het kruis van een broek, of een vlek op een verder schoon kledingstuk. Alleen bepaalde delen van het kledingstuk wassen bespaart waardevolle tijd en moeite.

Verlaag de wastemperatuur

Natuurlijk zijn sommige stoffen veel gemakkelijker machinewasbaar, vooral grotere items zoals lakens en dekbedovertrekken. Een ding dat je kunt doen om schade tijdens het machinewassen te beperken, is kiezen voor een zachtere cyclus met een lagere temperatuur.

Onze vloeibare wasmiddelen zijn effectief bij temperaturen van 20-30°C. We raden aan om 30°C als standaardinstelling te gebruiken voor de meeste items en hogere temperaturen zoals 40-60°C te reserveren voor duurzame items zoals lakens en handdoeken of sterk vervuilde items.